Données, analyses, commentaires rédigés par Pierre-Yves Lambert, chercheur indépendant, en relation avec la participation politique des minorités, principalement en Belgique. Il est lié à la liste de diffusion et au site homonymes mais offre la possibilité de commenter les articles.
samedi, décembre 03, 2011
Conseil communal à Vilvorde le 29 novembre 2011
walgelijke racistische interpellatie van VB'er Filip De Man voor de gemeenteraad van Vilvoorde op maandag 28/11/2011
Hoe is het mogelijk iemand zo persoonlijks en op zo'n racistische wijze aan te vallen op een officiële gemeentelijke website en in een openbare zitting van een gemeenteraad ? James, de (Nigeriaanse) taxibestuurder, spreekt Nederlands, Engels en sommige Nigeriaanse talen (geen Frans). Volgens hem gaat het om een aanval van sommige concurrenten in de Vilvoordse taxiwereld wegens zijn goedkopere tarieven.
Pierre-Yves Lambert
Vilvoordse burger sinds 2008
voormalige kandidaat op de Ecolo-Agalev lijst te Sint-Jans-Molenbeek in 2000
voormalig lid van de Immigratie-Burgerschap commissie van Ecolo in 1993-1997
http://www.vilvoorde.be/nieuwsdetail.aspx?id=3764
17.10.11 021.02. Interpellatie Filip De Man.
Met e-mail van 3 oktober 2011 vraagt de heer Filip De Man, gemeenteraadslid, om volgend punt aan de agenda te plaatsen:
“Betreft: taxivergunning voor een Nederlandsonkundige
Het college heeft aan een allochtoon een uitbatingsvergunning gegeven voor de taxi ‘4U’, met identificatienummer 020. Naar verluidt spreekt betrokkene zeer gebrekkig Nederlands en kan hij zich zelfs nauwelijks verstaanbaar maken in een andere landstaal. Dat is vervelend voor potentiële klanten, maar strookt vooral niet met de legitieme verwachting dat men onze taal moet beheersen om in een Vlaamse gemeente zijn bedrijvigheid uit te voeren. Bijkomend nadeel blijkt te zijn dat de kerel nauwelijks de streek kent en met sommige van zijn klanten wel heel eigenaardige trajecten volgt om ze ter plaatse te brengen. Zo liep de kostprijs van een rit station/Houtem op tot 35 euro!
In verband met deze problemen zouden een of meer klachten zijn ingediend bij de politie.
Is er inderdaad sprake van klachten?
Waarom worden taxibestuurders in Vilvoorde niet getest op hun kennis van het Nederlands?
Vormen beide voornoemde tekortkomingen geen gegronde reden om de taxivergunning in te trekken?”.
Betrokkene zet zijn standpunt uiteen.
De bevoegde schepen beantwoordt de vragen.
http://www.vilvoorde.be/product.aspx?id=47
034. Interpellaties.
034.01.
Met e-mail van 10 november 2011 vraagt de heer Filip De Man, gemeenteraadslid, om volgend punt aan de agenda te plaatsen:
“Betreft: taxivergunning voor een Nederlandsonkundige
Het college heeft aan een allochtoon een uitbatingsvergunning gegeven voor de taxi ‘4U’, met identificatienummer 20. In mijn interpellatie van vorige maand verwees ik naar het zeer gebrekkig Nederlands van betrokken chauffeur en het gegeven dat hij bekend staat om zijn eigenaardige en dure trajecten. Het college beloofde deze taxibestuurder ‘te testen aan het loket’. Welk is het resultaat van deze test? Beantwoordt betrokkene aan de legitieme verwachting dat hij onze taal moet beheersen om in een Vlaamse gemeente zijn bedrijvigheid uit te voeren? Waarom worden taxibestuurders in Vilvoorde niet door een ambtenaar getest op hun kennis van het Nederlands.”.
Inscription à :
Publier les commentaires (Atom)
2 commentaires:
De Man a bien raison. Je n'accepte pas non plus qu'un chauffeur de taxi, un vendeur de frites, un médecin, un agent de police etc.... ne comprenne et ne parle pas le néerlandais en Flandres bon sang. Qu'y a t il de "walgelijk" dans cette interpellation d'un conseil communal probablement corrompu...car seule la corruption permet ces irrégularités !
De Man se base sur des rumeurs ("Naar verluidt"), il se plaint même que le taximan ne parle pas suffisamment le français ("kan hij zich zelfs nauwelijks verstaanbaar maken in een andere landstaal"), un comble pour un facho flamingant !
Par ailleurs, il l'acccuse d'escroquerie dans la deuxième interpellation ("het gegeven dat hij bekend staat om zijn eigenaardige en dure trajecten") et évoque même, sans le moindre début de preuve des dossiers judiciaires à son encontre ("In verband met deze problemen zouden een of meer klachten zijn ingediend bij de politie.").
De toute façon, plainte va être déposée par moi auprès de la Commission pour la protection de la vie privée, tant contre De Man que contre le bourgmestre pour avoir accepté que ces interpellation soient faites pendant la séance publique (et pas à huis clos, ce qui est obligatoire quand le conseil discute de personnes) et pour en avoir publié les etxets sur le site de la commune.
Enregistrer un commentaire